Kışın Açık Havada Fotoğraf Çekmenin 10 Altın Kuralı
Kışın fotoğraf çekerken nelere dikkat etmeyliz? Beyaz ayarı için nelere dikkat etmeliyiz?
1.Pozlama Telafisini Arttırın
Güneşli ve parlak kış koşullarında çekim yaparken veya özellikle taze karların saf beyazlığını yakalamaya çalışırken, pozlama telafisini +0,3 stop veya +0,7 stop’a ayarlayın. Kameralar karla çekim yaptığınızı bilmez. (ayrıca, teknik olarak kameranın rengi de görülmez) Bu nedenle kameraya parlak bir çekim yaptığınızı ve pozlamayı ayarladığınızı söylemelisiniz. Aksi takdirde, karınız beyaz yerine gri görünecektir.
2.Pilleri Sıcak Tutun
Piller düşük sıcaklıklara maruz kaldıklarında güç kaybederler. Normal hava koşullarında çektiğiniz fotoğraf sayısı soğuk havalarda, önemli ölçüde düşebilir. Alıştığınızdan % 50-70 daha az çekim yaparsınız. Pillerinizi mutlaka ılık tutmaya ve soğuktan korumaya özen gösterin. Bunun için size güzel bir tüyo; ekstra pilleri iç cebinizde tutun ve vücut ısısına yakın olsun.
3. Lensinizin Buğulanmamasına Dikkat Edin
Kışın zorlu hava şartlarında fotoğraf çekmek gerçekten zordur. Çekim yaparken ara vermeyi düşünür ve ısınmak için yakınlardaki kapalı mekanda sıcak birşeyler içmeyi düşünürseniz içeri girmeden önce mutlaka önleminizi alın. Kameranız elinizde, soğuk bir havadan sıcak bir ortama anında geçiş yaptığınızda lensinizde istemediğiniz bir nemlenme veya buğulanma meydana gelecektir. Lensinizin içinin buğulanması önlemek için, sıcak bir yere girmeden önce kameranızı lens kapağını kapatarak çantanıza yerleştirin.
4. Fotoğrafçı İçin Uygun Eldivenler
Soğuk ve zorlu koşullar altında fotoğraf çekerken, eldiven kullanmanızı tavsiye ediyorum. Seçtiğiniz eldiven modeli fazla kalın olur ise; makinenize hakim olmanızı ve üzerindeki tüm düğmeleri kullanamanızı zorlaştırabilir. Fotoğraf mağazalarının bir çoğunda, fotoğraf makinenize tam olarak hakim olabilmeniz için ince termal kumaşlarla hazırlanmış özel fotoğraf eldivenleri satıyor. Bu eldivenler ayrıca makinenizi güvenli bir tutuş için avuç içlerinde özel bir kumaş yapısına sahiptir. Fotoğraf mağazalarında veya internetteki e-ticaret sitelerinin bir çoğunda bu eldivenlerden
bulabilirsiniz. Unutmayın, bu eldivenler hem sizi hemde makinenizi koruyor.
5. Kırmızı Burunlara Dikkat Edin
Kışın özellikle karlar içinde portre çekerken büyük olasılıkla modelinizin kırmızı yanakları ve kırmızı bir burnu olacaktır. Modeliniz her çekimde kırmızı bir burun ile fotoğrafta çıkıyorsa, panik yapmayın. Adobe Lightroom veya Adobe Photoshop‘da bulunan “Camera Raw” ayarlarından doygunluğu ayarlamanız yeterlidir. Kırmızı doygunluk ayarını hafifçe sola (yaklaşık -10 veya -15) ve turuncu doygunluk ayarını birazda duruma göre sola alarak (-5 veya -10) kırmızı ve turuncu tonlarda çıkan burunları düzeltmemize yardımcı olmaya yetecektir.
6. Kar Yağışı Yakalama
Fotoğrafçılar için sanırım en görkemli şeylerinden biri de kar yağışıdır. En iyi çekimi elde etmek için, eğer bütçeniz sizi zorlamıyor ise mutlaka telefoto lens almayı düşünün. Bu işi profesyonel olarak yapanlar genelde odak uzaklığı 70 mm ve üstü olan lensleri tercih ediyorlar. Çekim yaparken f/ değerini f / 4,5 veya 6,3 olarak ayarlamanız ve en yüksek enstantane hızını saniyenin 1 / 400’ü veya daha üst bir değer ile çekim yapmanızı tavsiye ediyorum. Bu ayarlar ile oluşan alan derinliği yakalamak istediğiniz kar tanelerini, lensin önündeki ve odak noktasının arkasındaki karların daha büyük olduğu bir etki yaratacaktır. Önde ve arkada büyük, hafif kar taneleri olan bu büyülü hissi size ve fotoğrafınızı izleyenlere yaratacaktır.
7. Karlı Manzara Fotoğrafları İçin En Uygun Zaman Gün Doğumu ve Gün Batımı
Kış mevsiminde, gün doğumu ve gün batımı, özellikle kar fırtınalarından önce veya sonra, normalden çok daha dramatik olabilir. Kışın manzara fotoğraf çekmek çok daha kolay. Niye ya? derseniz; Çünkü kışın güneş, gündüzleri daha hızlı yükselir ve çok daha erken batar, bu da manzara fotoğrafçıları çok büyük artıdır. (Yaz aylarında, fotoğrafçılar genelde sabah saat en geç 4’e kadar çekim yapacakları yerde hazır olmalılar!) Kış aylarında güneş 7-8 gibi doğmaya başladığı için fotoğrafçılar biraz daha fazla uyuyabiliyor.
8. Kamera ve Ekipmanlarınızı Mutlaka Kuru Tutun
Eğer çok fazla kar fırtınaları sırasında fotoğraf çekiyorsanız, iyi bir yağmurluk yanınızda bulundurun. Ayırıca fotoğraf makineniz için çekimler sırasında kullanacağınız kameranızın ve lenslerinizi üzerine örtecek bir koruyucuyu yanınızda bulundurmayı unutmayın. Uygun bir fiyat ile gayet sizin için uygun olan bir koruyucuya sahip olabilirsiniz. Unutmayın bu sizi kameranız ıslandığı zaman ödeyeceğiniz servis ücretinin yarısına bile mal olmaz.
9. Kameranızı Kurutma
Fotoğraf makineniz ıslanırsa, sıcak bir ortama girin ve etrafına kuru bir havlu sarın. Birkaç saat bekletin. Karı veya suyu silmeye çalışırsanız, elektronik bileşenlerin bulunduğu makinenin sensörüne zarar verebilirsiniz; bu da kameranızı tamamen kullanılamaz duruma getirebilir. Sadece kameranın etrafını güzelce sarmanız sizin için daha iyi olacaktır.
10. En Önemli Altın Kural
Son olarak, özellikle gece ve kar fırtınalarında fotoğraf çekerken kendizi korumayı unutmayın. Dışarıda kar yağarken fotoğraf çekmek zor olabilir ve sert rüzgarlara yada aşırı soğuk ve donlara karşı hazırlıklı olmak önemlidir. Montunuzu, eldivenlerinizi, şapkanızı ve en önemlisi sıcak bir termosta yanınıza sıcak su ve çayınızı almayı unutmayın.